Al XVI-lea Congres Național de Chirurgie Hepato-Pancreato-Biliară și Transplant Hepatic

În perioada 20 – 22 martie 2025, Cluj-Napoca a găzduit cea de-a XVI-a ediție a Congresului Național de Chirurgie Hepato-Pancreato-Biliară și Transplant Hepatic. Evenimentul a reunit specialiști de prestigiu în domeniul chirurgiei hepatice și pancreatice, atât din România, cât și din străinătate. Printre invitații de onoare s-au numărat Prof. Dr. Daniel Cherqui, directorul Centrului Hepatobiliar din cadrul Spitalului Paul Brousse din Paris, Prof. Dr. Thilo Hackert de la Spitalul Universitar Hamburg-Eppendorf, Germania, Dr. Elena Rangelova din cadrul Spitalului Universitar Sahlgrenska din Gothenburg, Suedia, Prof. Dr. Caroline Verbeke de la Spitalul Universitar Oslo, Norvegia,  Prof. Dr. Efrem Salame de la Spitalul Universitar Regional din Tours, Franța, alături de Dr. Petru Bucur, medic român care își desfășoară activitatea în cadrul aceluiași spital, și Dr. Mircea Chirica de la Spitalul Universitar Saint-Louis, Lariboisière, Fernand-Widal din Paris, Dl. Conf. Dr. Vassil Mihaylov, Dl. Dr. Ivelin Takorov, dl. Prof. Dr. Nikola Vladov, toți trei reprezentând Academia Medicală Militară din Sofia, Bulgaria. Printre invitații de renume s-a mai aflat dl. Prof. Dr. Zoran Milošević de la Institutul de Chirurgie din Novi Sad, Serbia. La eveniment au mai fost invitați specialiști din Republica Moldova precum și din centrele universitare din România. În semn de apreciere pentru întreaga activitate dar și pentru prezența la acest congres în cadrul Galei de Deschidere din data de 20 martie 2025, invitaților mai sus amintiți le-a fost oferită o diplomă onorifică de către d-na Prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, Rector al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațiganu” din Cluj-Napoca.

Programul științific al congresului s-a desfășurat în două săli simultan și a fost structurat în 16 sesiuni, incluzând 119 prezentări orale și 16 prezentări de tip e-Poster. De asemenea, în data de 19 martie 2025, a fost organizat un curs pre-congres dedicat transplantului hepatic, care a atras peste 80 de participanți. În data de 22 martie 2025, au avut loc două workshop-uri practice. Un moment de referință al congresului l-a constituit transmisiunea în direct a etapei de sutură vasculară în timpul unui transplant hepatic, desfășurată în data de 21 martie 2025, la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca.

Ca recunoaștere a valorii științifice a evenimentului, Congresul a fost creditat cu 20 de credite de Educație Medicală Continuă (CME) de către European Union of Medical Specialists (UEMS) și European Accreditation Council for Continuing Medical Education (EACCME), acestea fiind recunoscute la nivel european.

Evenimentul s-a bucurat de atenția a 450 de profesioniști care activează în domeniul medico-sanitar, din țară și din străinătate, oferind oportunități de schimb de experiență și actualizare a cunoștințelor în domeniul chirurgiei hepatice, biliare, pancreatice și al transplantului hepatic.

Organizarea congresului a fost posibilă prin eforturile Societății Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic, cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și al Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca.

Galerie FOTO