Transplantul hepatic experimental a fost efectuat pentru prima dată în țara noastră de către Vladimir Fluture la Timișoara și Sergiu Duca la Cluj. Dumitru Popescu-Fălticeni a efectuat studii de conservare a ficatului la animal, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din București. În Clinica Chirurgicală Fundeni preocupările pentru acest procedeu au început în anii ’80, când, la îndemnul profesorului Dan Setlacec, Irinel Popescu a început să efectueze operații experimentale pentru însușirea tehnicii operatorii. În România, primul transplant hepatic la om a fost efectuat de echipa condusă de Irinel Popescu pe 21 iunie 1997, dar pacientul a decedat în perioada postoperatorie [54]. Până în anul 2000 au mai fost efectuate încă trei operații de transplant [51], fără ca bolnavii să supraviețuiască.

Primul transplant urmat de supraviețuirea pacientului a fost efectuat la 15 aprilie 2000 [55], de către aceeași echipă, din care a făcut parte și dr. A. Slim, colaborator al profesorului Domenico Forti de la Spitalul Niguarda din Milano. Bolnavul suferea de ciroză hepatică determinată de o hepatită cu virus B. Pacientul transplantat hepatic este în viață la peste 14 ani de la operatie, în stare foarte bună. În toamna anului 2000 a fost efectuat și primul transplant de la donator viu (de la mamă la fiică), indicaţia fiind atrezia biliară. Operația a fost efectuată sub conducerea profesorului Cristoph Broelsch de la Universitatea din Essen [52].

În continuare, operațiile cu ficat întreg, de la donator cadavru, au fost efectuate integral de echipa condusă de Irinel Popescu, în timp ce la operațiile de la donator în viață, atât la copii, cât și la adult, colaborarea cu profesorul Broelsch și dr. Massimo Malago a continuat pe parcursul a câțiva ani. În anul 2001 echipa de la Fundeni a efectuat cu succes primul transplant „domino” din România la un pacient cu hipercolesterolemie familială [56]. După anul 2006 a început o colaborare cu echipa profesorului S.G. Lee de la Seul unde mai mulți membri ai Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni s-au specializat în transplantarea ficatului de la donator în viaţă. În urma modificărilor tehnice aduse procedeului de transplant hepatic cu hemificat drept de la adult, numărul acestor procedee a crescut, iar rezultatele s-au îmbunătățit. În anul 2011 au fost efectuate, în premieră pentru România, transplant cu ficat împărţit pentru doi adulţi și transplant dual de la două donatoare în viață.  Între 2000 şi 2006, numărul operațiilor de transplant nu a depășit un număr de 20 proceduri pe an.

Din 2007, însă, ca urmare a înființării Agenției Naționale de Transplant, numărul acestor operații a început să crească ajungând [57] la 624 la sfârșitul anului 2014, an în care în Institutul Clinic Fundeni s-au efectuat 105 transplantări, dintre care 15 de la donator în viață. Tot în același an, se înființează un nou centru de transplant hepatic în cadrul Spitalului „Sfânta Maria” din București. Astfel, numărul total de transplanturi în 2014 s-a ridicat la 122. De asemenea, în 2016 s-a deschis un centru regional de transplant hepatic în Iași, în cadrul Spitalulului „Sfântul Spiridon”.