În perioada 29-30 iulie 2021, Comunitatea OSC – MedicalManager a organizat online Cursul postuniversitar multidisciplinar „Actualități în prelevarea multiorgan și transplantul hepatic”, care s-a bucurat de o mare audiență în rândul personalului medical, având circa 500 de participanți.
Evenimentul s-a desfășurat sub patronajul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași, Asociației Române de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic, Clinicile I și II Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon” Iași, Comunitatea OSC – MedicalManager și cu partenerul de implementare Oameni și Companii.
Promotorii acestui demers și coordonatorii cursului au fost Prof. Dr. Irinel Popescu, Prof. Dr. Cristian Lupaşcu și Prof. Dr. Eugen Târcoveanu. Acest eveniment de înaltă ținută științifică a reunit profesioniști din domeniul transplantului hepatic de renume din țară: Prof. Dr. Irinel Popescu, Prof. Dr. Cristian Lupașcu, Prof. Dr. Anca Trifan, și de Prof. Dr. Vlad Brașoveanu, Șef Lucrări Dr. Mihaela Blaj, Șef Lucrări dr. Florin Botea.
În cadrul acestei prime ediții a cursului, abordarea a fost una particulară, aducând la un loc specialiști din toate domeniile prelevării de organe și a transplantului hepatic: chirurgi, gastroenterologi, radiologi, anesteziști, specialiști de terapie intensivă, imunologii, coordonatori de transplant și nu în ultimul rând, asistenții medicali, care întregesc echipa foarte bine sudată de transplant. Cursul a fost înnobilat de coordonarea academicianului Irinel Popescu, o legendă în transplantul hepatic, ce a pus România pe harta lumii în acest dificil domeniu, care cu o deosebită răbdare a extras din fiecare prezentare punctele esențiale, explicându-le pe înțelesul tuturor.
Prof. Dr. Irinel Popescu a realizat deschiderea oficială a cursului de Actualități în prelevarea multiorgan și transplantul hepatic. Prima parte a cursului a cuprins următoarele prelegeri:
Actualități în diagnosticul și declararea morții cerebrale – Dr. Raluca Neagu-Movila coordonator transplant Iași;
Tehnici chirurgicale de prelevare multiorgan de la donatorul în moarte cerebrală – Dr. C. Vasiluță, Dr. M. Zabara;
Anatomia chirurgicală a ficatului și a sistemului portal – Prof. Dr. E. Târcoveanu;
Particularități ale prelevării ficatului de la donatorul cu moarte cerebrală – Dr. C. Vasiluță, Dr. M. Zabara;
Particularități ale prelevării ficatului de la donatorul cu moarte cardiacă – Prof. Dr. Cristian Lupașcu – șeful echipei de transplant hepatic Iași;
Prelevarea multiorgan de la donator în moarte cerebrală în Iași și regiunea de nord-est a României – As. Gabi Nichifor, As. Bogdan Ciobanu, As. Lili Cocargeanu;
Variante anatomice ale vascularizației arteriale hepatice întâlnite în cursul prelevării multiorgan – Dr. C. Vasiluță, Dr. M. Zabara;
Pregătirea echipamentului de anestezie la transplantul hepatic – As. Lucia Popa;
Perfuzarea mecanică hipotermică oxigenată a grefei hepatice – Dr. Florin Botea.
A doua zi au fost prezentate o nouă serie de conferințe, magistrale, bine primite:
Indicațiile transplantului hepatic – Prof. Dr. Anca Trifan;
Scorul MELD – instrument universal de alocare a grefei hepatice – Dr. Irina Gîrleanu;
Consultul preanestezic și pregătirea preoperatorie a pacientului pentru transplant hepatic – Dr. Beatrice Cobzaru;
Particularități anestezice în cursul intervenției de transplant hepatic – Dr. Vlad Carp;
Imagistica pacientului transplantat hepatic – conf. Dr. Corina Lupașcu-Ursulescu;
Managementul postoperator la pacientul transplantat hepatic – șef. Lucrări Dr. Mihaela Blaj;
Particularități de nursing la pacientul transplantat hepatic – As. Mihaela Vizitiu;
Complicații tardive după transplant hepatic – Dr. Irina Gîrleanu.
Experiența românească în privința transplantului hepatic la acest moment a fost prezentată de Prof. Dr. Irinel Popescu (părintele transplantului hepatic din România) – O mie de transplanturi hepatice la Institutul Clinic Fundeni, Prof. Dr. Vlad Brașoveanu – Transplantul hepatic de la donator în viață, Prof. Cristian Lupașcu (inițiatorul transplantului hepatic la Iași) – Transplantul Hepatic la Iași.
Manifestarea medicală a fost creditată de CMR cu 12 puncte EMC și OAMMR cu 10 puncte.