ERAS, sau Enhanced Recovery after Surgery este o „societate a carui scop este de a dezvolta ingrijirea perioperatorie si de a imbunatati recuperarea prin cercetare, educație, audit și punerea în aplicare a practicii bazate pe dovezi”. O fac din 2001, si o fac prin ghiduri de practica pe care le puteti gasi aici:
http://erassociety.org/
http://www.clinicalnutritionjournal.com/article/S0261-5614(12)00178-1/fulltext#sec3.15
Am avut ocazia de a-l urmari pe Prof. Mustafa Adham la cursul postuniversitar „Pancreatic Cancer” organizat de EFISDS la Cluj in luna octombrie prezentand lucrarea „ERAS in Pancreatic Surgery”, o auditie de 15 minute care poate schimba evolutia unui numar considerabil de pacienti dupa duodenopancreatectomii si nu numai. Mai multe dogme medicale sunt contrazise:

-in locul clasicei restrictii alimentare care reprezinta un stres preoperator, pacientii sunt alimentati cu carbohidrati , 800ml suc de mere seara , 400ml suc de mere cu 2h inainte de interventie (cum spune chiar Prof. Adham, fiziologic stomacul se goleste in maxim 2 ore, niciun pacient care a baut cu 2 ore inainte nu a dezvoltat complicatii, pneumonii de aspiratie etc.)
– in loc de preanestezie, pacientului i se explica procedura, asteptarile si importanta recuperarii postoperatorii, iar pacientul merge spre sala pe propriile picioare, stiind ce i se intampla
– mobilizare postoperatorie imediata, la 2ore pacientul sta in scaun, la 12 ore se plimba
– balanta hidrica restrictiva: „cat iese, atat intra”
-nu taote DPC-urile se dreneaza ( ideal greu de atins intr-o clinica fara servicii de radiologie interventionala 24/7)

Si multe altele; pentru mai multe informatii, video mai jos
  
 


Autor: Dr.Mihail Pautov