În perioada 14 –  15 iunie a avut loc Workshop-ul de rezecții hepatice organizat de către ” Asociația Română de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică și Transplant Hepatic”, în cadrul Facultății de Medicină Veterinară, avându-l că director de proiect pe Prof. Dr. Irinel Popescu, iar că formatori  pe SL Dr. Florin Botea, CS Dr. Ion Barbu si AC Dr. Mihail Pautov  (București).

Workshop-ul de rezectii hepatice s-a desfășurat în decursul a două zile cu un total de 10 participanți din rândul medicilor ( specialiști și rezidenți).

 

Ziua I

În prima zi cursanții au asistat la o metastazectomie de segmente 5-6 în blocul operator al IC Fundeni.

 

Ziua II

A două zi au urmat aplicațiile hands-on pe 3 suine anesteziate (Clinica Facultatii de Medicina Veterinara) , participanții fiind împărțiți câte 3, respectiv 4 pe post ; fiecare cursant a practicat o rezecție atipică, o metastazectomie, o sectionectomie reglată, disecție în pediculul hepatic cu evidențierea anatomiei pediculului, folosind tehnici de hemostază, atât prin electrochirurgie (monopolar – sponsor Medtronic) cât și tehnici de sutură mecanică și manuală.

La finalul workshopului fiecare participant a primit diplomă de participare cu 10 puncte EMC.

 

Feedback-ul cursanților a fost unul pozitiv, astfel că vom intensifica organizarea de astfel de workshop-uri, la care vă așteptăm!

 

 

 

Director de proiect: Prof. Dr. Irinel Popescu
Responsabil de implementare: Dr. Mihail Pautov