Autori: 
V.V. Boyko, D.I. Skoryi, O.V. Maloshtan, O.M. Tyshchenko, T.V. Kozlova, A.O. Maloshtan
Department of Hepatopancreatobiliary Surgery, GI “Institute of General and Urgent Surgery of AMS of Ukraine”, Kharkiv, Ukraine
Rezumat: 
Scop: Exista o mare varietate de tehnici de sectionare a parenchimului hepatic. Obiectivul acestei cercetari consta in elaborarea unei noi metode de sectionare a ficatului si compararea acesteia cu cele deja existente.
Metode: Metoda originala de sectionare a tesuturile biologice cu jet de gaz, precum si aparatul necesar acesteia au fost dezvoltate in cadrul institutului nostru. Au fost comparate eficienta jetului de gaz, jetului de apa, ultrasunetelor in sectionarea hepatica si tehnica de triturare instrumentara a parenchimului hepatic cu ajutorul pensei Kelly pe 24 de porci de statura mica. Nu am utilizat manevra Pringle.
Rezultate: Cea mai mica medie a pierderii de sânge s-a inregistrat in grupul de animale supuse tehnicii de sectionare cu jet de gaz (3,5±0,15 ml/cm²), iar cea mai mare in grupul de Kellyclazii (5,5±0,46 ml/cm²). Indicatorii prezinta diferente statistice semnificative (p<0,001). Viteza medie de sectionare inregistrata a fost maxima in cadrul grupului de triturare instrumentara (2,9±0,25 cm²/min), credibil mai mare decât in cazul metodelor cu jet de gaz (2,4±0,16 cm²/min), cu ultrasunete (2,4±0,13 cm²/min) si cu jet de apa (2,5±0,14 cm²/min). La compararea cu metoda cu jet de apa si cu ultrasunete, metoda noastra originala nu prezinta diferente statistice semnificative in termeni de indici de lucru bazali.
Concluzii: Cercetarea efectuata dovedeste eficienta si siguranta ridicate ale metodei de sectionare cu jet de gaz. Aceasta metoda poate fi, prin urmare, recomandata pentru viitoare imbunatatiri si implementare clinica.
Publicat:
Chirurgia (2014) 109: 55-59
[gview file=”https://www.chirurgiehbp.ro/wp-content/uploads/2016/08/2014-1-55.pdf”]