Cea de-a doua zi a Bucharest PancreticFest a fost plina de informatii valoroase legate de abordarea multidisciplinara a patologiei pancreatice.

Sesiunea de prezentari a fost deschisa de Prof. Cristian Gheorghe care a abordat strategiile curente in diagnosticarea precoce a cancerului de pancreas, analiza endoscopica si histologica a leziunilor pancreatice suspecte, incadrarea acestorea in contextul biologic subiectiv al fiecarui pacient ( antecedente familiale, diabet etc), analiza markerilor genetici circulanti, si in final decizia terapeutica, fie ea chirurgicala sau follow-up bazata pe toate cele de mai sus.

img_1750

A urmat Dr. Simona Dima cu detalii legate de terapiile ablationale pentru cancerele pancreatice avansate, cu invazie in AMS/VP, nerezecabile sau fara posibile beneficii postrezectionale, bazate pe radiofrecventa sau electroporatie, aceasta din urma fiind o metoda ablationala relativ noua dar cu promisiuni mari, bazandu-se momentan pe putine studii dar cu rezultate foarte bune traduse in supravietuiri la 5 ani comparabile cu loturile rezecabile R0.

img_1752

Conf. Dr. A. Croitoru a abordat ultimele guideline-uri  oncologice europene cat si studii inca in desfasurare care discuta avantajele chimioterapiei neo-adjuvante in cancerele pancreatice rezecabile care au ca scop limitarea diseminarii tumorale intraoperatorii, cat si chimioterapia „de inductie” pentru adenocarcinoamele de cap de pancreas nerezecabile sau „borderline” .

img_1759

Dr. Nicola Bacalbasa a prezentat in modul sau caracteristic curajos lucrarea cu titlul „Chirurgia agresiva a tumorilor pancreatice neuroendicrine”,  la randul sau recunoscand ca „agresiva” se refera mai degraba la „radicala” sau „ultra-radicala”. In lucrare s-a vorbit despre stadializarea tomorilor neuroendicrine, de preferat pe baza gradului de diferentiere si nu in sistemul TNM, indicatii operatorii, si rezultate postoperatorii remarcabile la rezectii extensive, incluzand rezectii vasculare majore ( AMS, Trunchi celiac, AHC, VP, VCM, AS etc) chiar si la pacienti cu boala metastatica hepatica. Indicatia abordarii metastazelor hepatice devine una clara, chair si atunci cand nu pot fi abordate in totalitate, cu rate de supravietuire remarcabile la 5 ani.

screen-shot-2016-09-10-at-20-51-18

A urmat prezentarea Conf. Mariana Jinga intitulata „When to send to surgery pancreatic cysts after Sendai Consensus?”

De remarcat prezentarea Prof. Peter Hegyi din Ungaria, renumit gastroenterolog, fondatorul si directorul Centrului de Medicina Translationala al universitatii din PECS in care a facut referiri la distantarea acuta dintre cercetare si medicina clinica, la faptul ca medicul nu are acces la cercetare si viceversa, cercetatorul nu cunoaste clinica neavand acces la pacient, si felul in care centrele de medicina transaltionala vin sa rezolve acest deficit, integrand clinicienii in cercetarea directa si permitandu-le prin trialuri sa aplice rezultatele noi gasite direct in clinicile in care profeseaza.

img_1782

Prezentarea integrala a Prof. Peter Hegyi este disponibila pe siteul CEMThttps://cemtbucuresti.wordpress.com/

Celelalte prezentari vor fi in curand disponibile pe siteul nostru sub rubrica: Materiale Didactice -> Prezentari.

Autor: Dr. Mihail Pautov