În perioada 8-9 februarie 2019, a avut loc al VI-lea Workshop de Ecografie Hepatică Intraoperatorie organizat de asociația noastră în cadrul Institutului Clinic Fundeni, cu participarea a 10 chirurgi din mai multe spitale din țară doritori să se inițieze în ecografia intraoperatorie a ficatului, ca parte integrantă a pregătirii lor în chirurgia hepatică.

Workshop-ul a fost deschis de către Prof. Irinel Popescu. Prima parte a zilei a fost dedicată prezentărilor sponsorilor Medtronic (sponsor principal) și Elmed, urmate de prezentarea cazului clinic. În continuare, participanții au asistat la demonstrația de ecografie intraoperatorie în cadrul Blocului Operator al  Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic, la un pacient cu un hepatocarcinom voluminos grefat pe hepatită cronică VHC, pentru care s-a practicat o rezecție ecoghidată de segmente 6 și 7 extinsă la segmentele 8 și 1, după o minuțioasă evaluare prealabilă prin ecografie intraoperatorie. Intervenția chirurgicală a fost urmată de o prezentare a noțiunilor teoretice de bază legate de ecografia intraoperatorie diagnostică și de asistare a rezecțiilor hepatice.

A doua zi, participanții au efectuat, sub directa îndrumare a formatorului, explorare ecografică intraoperatorie pe ficat de porc in vivo, activitate organizată în cadrul Centrului de Excelență în Medicina Translațională.

Workshop-ul a fost încheiat cu înmânarea diplomelor de participare de către Prof. Irinel Popescu, care a subliniat importanța ecografiei intraoperatorii în chirurgia hepato-bilio-pancreatică în particular, și a pregătirii în chirurgia HBP în general, pregătire care trebuie realizată prin mijloace educaționale moderne, ce includ workshop-uri și cursuri de specialitate, consiliere în timp real și chiar participarea membrilor echipei noastre de specialiști la intervenții chirurgicale dificile de profil ce au loc în alte spitale.

Având un feedback pozitiv din partea absolvenților workshopurilor organizate, vom continua să creștem numărul acestora, diversificând în același timp tematica.

Invităm toți pasionații de chirurgie HBP să urmărească pe website-ul nostru anunțurile legate de workshop-urile viitoare și așteptăm cu drag să îi cunoaștem, sau, după caz, să îi revedem și cu astfel de ocazii.

Director de proiect: Prof. Dr. Irinel Popescu
Responsabil de implementare: Dr. Mihail Pautov