In data de 19.10.2019 s-a desfasurat in cadrul Asociatiei Romane de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic „Workshop-ul de Suturi Mecanice Digestive„, avandu-l director pe d-nul Prof. Dr. Irinel Popescu si lectori (formatori) SL Dr. Razvan Popescu – Universitatea „Ovidius” Constanta si SL Dr. Florin Botea – Institutul Clinic Fundeni Bucuresti, la care au participat 9 medici rezidenti, specialisti si primari din mai multe orase ale tarii: Sibiu, Galati, Constanta, Slobozia, Tulcea, Bucuresti.
In prima parte au fost prezentate notiuni generale privind principiile suturilor mecanice, indicatiile si modalitatile de realizare, tipurile de instrumentar si variantele tehnice de realizare a suturilor si anastomozelor digestive, precum si incidentele si accidentele ce pot aparea in timpul efectuarii acestora.
Partea practica a cursului s-a desfasurat la Facultatea de Medicina Veterinara Bucuresti, pe model animal (suin), unde fiecare participant a avut posibilitatea de a realiza diferite tipuri de suturi mecanice digestive in maniera „deschisa” si laparoscopica, utilizand instrumentar furnizat de firma Medtronic – suturi intestinale, anastomoze enterale si gastro-jejunale liniare, anastomoze colo-rectale circulare, etc.
Notiunile teoretice si practice au fost bine receptionate de catre cursanti, acestia sperand sa le foloseasca in beneficiul bolnavilor in practica de zi cu zi. La final fiecare participant a primit o diploma cu puncte EMC.
Director de proiect: Prof. Dr. Irinel Popescu
Responsabil de implementare: Dr. Mihail Pautov