In data de 19.10.2019 s-a desfasurat in cadrul Centrului de Excelenta de Medicina Translationala (Insitututul Clinic Fundeni Bucuresti), organizat de Asociatia Romane de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatica si Transplant Hepatic, „Workshop-ul de Ablatie tumorala hepatica intraoperatorie„, avandu-l director pe d-nul Prof. Dr. Irinel Popescu si formatori Florin Botea – Institutul Clinic Fundeni Bucuresti, la care au participat 4 medici rezidenti si specialisti si 1 student din mai multe  Bucuresti, Constanta, Slatina si Chisinau.
In prima zi au fost prezentate notiuni teoretice privind ablatia tumorala, indicatiile si modalitatile de realizare, tipurile de aparatura si variantele tehnice de realizare (percutanat, deschis si laparoscopic), precum si incidentele si accidentele ce pot aparea in timpul efectuarii acestora. In continuare, cursantii au efectuat exercitii de ablatii ecoghidata cu microunde (Covidien – Medtronic) pe model (carne pui si masline inglobate in masa de gel).
In ziua a doua, partea practica a cursului a cursului a continuat cu aplicatii pe animal viu (model suin), cand fiecare participant a avut posibilitatea de a realiza manevre de ablatie tisulara hepatica cu microunde prin abord deschis si laparoscopic, utilizand aparatura furnizata de firma Medtronic.
Notiunile teoretice si practice au fost bine receptionate de catre cursanti, acestia urmand sa le foloseasca in pregatirea clinica ulterioara.
Fiecare participant a primit o diploma cu 10  puncte  EMC.
Director de proiect: Prof. Dr. Irinel Popescu
Responsabil de implementare: Dr. Mihail Pautov