In Memoriam       

                                     

                                      Prof.dr. Vladimir Hotineanu (1950-2019)

 

A plecat prea devreme dintre noi una dintre cele mai mari personalitati pe care le-a avut vreodata Republica Moldova.

A fost, inainte de toate, un mare chirurg. Format la scola medicala moldoveneasca, Vladimir Hotineanu a parcurs toate treptele ierarhiei profesionale, incununate cu titlul de doctor habilitat si, apoi, cu titlul de Profesor al Universitatii „Nicolae Testemitanu” din Chisinau si Sef al Clinicii Chirurgicale de la Spitalul Republican din Chisinau.

In toate etapele evolutiei sale profesionale a fost liderul unei generatii, pozitie pe care si-a onorat-o din toate punctele de vedere.

Aprecierea de care s-a bucurat la Universitate s-a tradus prin alegerea sa ca Prorector.

Ca sef al Clinicii Chirurgicale de la cel mai mare spital al Republicii, a modernizat clinica, e extins gama si complexitatea interventiilor chirurgicale, a creat premizele realizarii transplantului de ficat in Republica Moldova si a format o scoala de elita, in frunte cu fiul sau, profesorul de azi, Adrian Hotineanu.

De-a lungul unei cariere intinse pe mai mult de 40 de ani a efectuat mii de operatii, unele dintre ele deosebit de complexe, cu rezultate remarcabile. A salvat viata si a redat sanatatea multor oameni aflati in suferinta, a caror recunostinta il va insoti in veci.

A format generatii de tineri care astazi continua traditiile scolii de medicina din Republica Moldova, la ei acasa sau pe alte meridiane ale globului, unde au dus cu ei faima scolii al carei eminent reprezentant a fost si profesorul Vladimir Hotineanu.

A fost redactor sef al uneia dintre cele mai prestigioase reviste medicale din Republica Moldova, Ars Medica.

Datorita imensei reputatii profesionale pe care si-a creat-o a fost ales membru al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova si membru de onoare al Academiei de Stiinte Medicale din Romania.

De asemenea, a primit cea mai inalta decoratie a Republicii Moldova, Ordinul Republicii acordat de către Președintele Republicii MoldovaNicolae Timofti in anul 2013 „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru muncă îndelungată și prodigioasă în domeniul de activitate și înaltă măiestrie profesională”.[4] a

 

A fost ales membru in Parlamentul Republicii Moldova, din care a facut parte intre anii 2009 si 2019, iar intre anii 2009-2011 a fost Ministru al Sanatatii.

In aceste calitati si-a facut datoria fata de poporul in mijlocul caruia s-a nascut cu un devotament si cu o seriozitate la fel de mari ca cele pe care le-a dovedit in sala de operatie.

A luptat pentru o finantare mai buna a sanatatii, pentru imbunatatirea asistentei medicale rurale, pentru modernizarea spitalelor si pentru introducerea noilor tehnologii.

Cea mai mare realizare a sa ramine noul bloc operator de la Spitalul Republican din Chisinau, construit conform celor mai inalte exigente si dotat cu o tehnologie de virf.

Vladimir Hotineanu a contribuit la stringerea relatiilor cu Romania, simtind ca acolo se gasesc radacinile sale.

In mod special trebuie sa mentionez relatia cu Clinica Chirurgicala Fundeni, unde si-a trimis intreaga echipa ca sa invete transplantul de ficat si cu care a colaborat atunci cind aceasta operatie a fost realizata pentru prima data la Spitalul Republican din Chisinau.

Programul national de transplant hepatic din Republica Moldova ramine o alta mare realizare a sa, pe care o continua in mod stralucit fiul sau Adrian.

Profesorul Vladimir Hotineanu a avut o familie minunata: distinsa doamna Raia Hotineanu i-a fost  sotie devotata si sprijin de nadejde de-a lungul intregii vieti; copiii,  Iulia si Adrian au imbratisat aceeasi cariera ca si tatal lor iar Adrian a devenit un profesor universitar si chirurg de mare reputatie. De la cei doi copii a avut mai multi nepoti pe care i-a iubit enorm.

Pentru mine profesorul Vladimir Hotineanu a fost „Vadim”, unul dintre cei mai dragi prieteni; un om pe care l-am apreciat si l-am respectat ca profesionist, dar pe care l-am iubit pentru caldura lui sufleteasca, pentru patriotismul lui curat romanesc si pentru prietenia sincera pe care stia s-o arate.

Am trait impreuna clipe minunate in sala de operatie, in salile de congres, in primitoarea sa casa, pe strazile subterane de la Cricova sau in minunatul peisaj de la Orheii Vechi.

Clipe pe care n-am sa le uit niciodata si care ne-au legat pentru totdeauna.

 

Ultima realizare a lui Vladimir Hotineanu ne-a aratat o alta fateta a personalitatii sale, necunoscuta si poate chiar nebanuita pina atunci: aceea de scriitor. Romanul „Cu dor de Basarabia” este, fara doar si poate, o capodopera, o carte care va ramine in istoria literaturii si numai a celei din Republica Moldova.

Este o pagina de un rar dramatism din istoria unui popor greu incercat de-a lungul istoriei.

Un roman scris cu un condei surprinzator de expresiv dar si cu inima, o inima a unui mare patriot, care traieste zguduitoarea poveste cu aceeasi intensitate cu care au trait-o si eroii cartii. Acesti eroi nu sint altii decit parintii si bunicii lui Vadim, cel care a simtit toata viata ca are datoria morala sa povesteasca lumii cine au fost dar, mai ales, cit au suferit si cu cita demnitate au indurat aceasta suferinta.

Un mesaj adresat generatiilor viitoare despre munca si datorie, despre moarte si suferinta, despre destine sfarimate dar si despre demnitate si credinta in Dumnezeu.

A fost, cred, proiectul de suflet al lui Vadim, pe care a trebuit sa-l amine multa vreme din cauza programului  sau supraincarcat. A reusit sa-l termine doar cu putin timp in urma.

Atunci cind a pus condeiul jos si-a diagnosticat singur boala nemiloasa care l-a rapus.

Asa a vrut Dumnezeu, sa-l cheme la el dupa ce si-a indeplinit pina la capat misiunea paminteana.

Pentru noi a plecat, insa, prea devreme si pierderea lui ne lasa un mare gol in suflet.

El va ramine insa, pentru totdeauna, in istoria tarii sale ca un mare chirurg si profesor, ca un patriot devotat si ca un scriitor de la care ramine o marturie zguduitoare despre suferinta unui intreg popor.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

 

 

 

Prof. Dr. Irinel Popescu

Centrul de  boli digestive si transplant hepatic – IC Fundeni