Zoran Krivokapic a fost unul dintre liderii chirurgiei colo-rectale din Serbia și din Europa.

Născut la Kosovska Mitrovica, își face studiile universitare la Belgrad, absolvind Facultatea de Medicină în anul 1980. Ulteriorior, se specializează în chirurgia generală la Belgrad și în chirurgia colo-rectală la Basingstoke, unde a fost elevul celebrului Bill Heald.

Își începe activitatea academică în anul 1989, ca asistent în cadrul Facultății de Medicină a Universității din Belgrad, urcând apoi toate treptele universitare (1994: Conferențiar, 2007: Profesor).

Desfășoară în paralel o foarte bogată activitate operatorie, atât în Clinica I Chirurgicală a Centrului Clinic al Serbiei (începând din 1986) și în numeroase alte spitale din Serbia și din străinătate, precum și o susținută activitate academică în numeroase societăți științifice: a fost secretar general al International Society of University Colon and Rectum Surgeons (ISUCRS), membru al Association of Coloproctology of Great Britain and Ireland (ACPGBI), membru fondator și președinte al European Society of Coloproctology (ESCP), membru al European Digestive Surgery (EDS), Mediterranean Society of Coloproctology (MSCP), European Surgical Association (ESA), membru al Academiei de Științe Medicale din Serbia, Fellow of the Royal College of Surgeons of England (FRCS), Fellow of the American College of Surgeons (FACS).

A fost membru în comitetul de redacție al 15 reviste de specialitate, dintre care 8 reviste internaționale: Colorectal Disease -England, Proktologia – Poland, World Journal of Gastroenterology – China, Journal of Coloproctology – South Korea, BH Surgery – Bosnia-Hertegovina, Chirurgia – Romania, Medical Studies-Poland, Koloproktologia – Rusia.

Ca urmare a bogatei sale activități a fost ales membru de onoare în: American Society of Colon and Rectal Surgeons (ASCRS), Italian Society of Colon and Rectal Surgeons, Israel Society of Colon and Rectal Surgery, Russian Association of Coloproctology, Romanian Society of Surgery, Hungarian Society of Surgery, Hungarian Association for Ambulatory Surgery, Bulgarian Surgical Society, Association of Surgeons of Republic of Srpska, Association of Surgeons of Bosnia-Herzegovina, Polish Club of Coloproctology.

De asemenea, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova și al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, precum și numeroase recunoașteri importante în Serbia natală: Premiul anual pentru cercetare științifică al Societății Medicale (2004), Premiul orașului Belgrad pentru medicină (2012), Medalia Vladan Dordevici a Academiei Militare Medicale pentru cel mai bun chirurg, premiul Kapetan Misa Anastasijevic al Republicii Serbia pentru rezultate excepționale în domeniul științelor medicale, Ordinul Sveta Gora acordat de Președintele Republicii Serbia și ordinul pentru mari realizări (Lifetime achievement) al Societății Medicale.

Pentru meritele sale excepționale în domeniul medicinei, Profesorul Zoran Krivokapic a fost ales membru al Academiei Natțonale de Științe și Arte a Republicii Serbia.

Zoran a fost un mare prieten al chirurgilor români. Încă de la început a participat la reuniunile chirurgicale anuale româno-sârbe organizate de UMF Craiova, unde a venit atât cu lucrări științifice de valoare, dar și cu un suflet deschis și o mână caldă pe care o întindea tuturor cu multă prietenie.

Știa să comenteze la cel mai înalt nivel orice prezentare, dar la serile festive organizate după sesiuni devenea un neîntrecut povestitor, cu un simț al umorului foarte dezvoltat. Perioada petrecută în Clinica de la Basingstoke a lui Heald îi trezea nostalgii. Începuse fără să cunoască aproape de loc limba engleză și făcând eforturi extraordinare de integrare într-un colectiv condus de o mare personalitate a chirugiei internaționale. A terminat ca eminent chirurg și bun prieten personal al lui Heald, pe care l-a însoțit apoi și la demonstrații operatorii în diferite țări. În unele din aceste demonstrații, după cum povestea Zoran, experiența lui de „chirurg balcanic” („balkan surgeon” cum singur se eticheta) s-a dovedit mult mai utilă în fața unor tumori avansate care se întâlneau destul de rar în Anglia lui Bill Heald; în astfel de cazuri, prezența lui Zoran în echipă s-a dovedit salutară!

A legat strânse prietenii cu chirurgii români. În afară de reuniunile româno-sârbe a ținut conferințe și a participat la manifestări științifice în centrele universitare Timișoara, București și Iași.

Atât eu, cât și ceilalți chirurgi români am fost invitați de multe ori în Serbia la congresele pe care le organiza.

În anul 2007, am primit împreună cu Zoran titlul de membru de onoare al Societății Maghiare de Chirurgie, la congresul de la Debrecen.

În anul 2012, ca președinte al Societății Europene de Coloproctologie (ESCP), Zoran m-a invitat să țin o importantă conferință (British Journal of Surgery Conference) în primul rând din „solidaritate regională”, mândru de regiunea geografică în care se născuse și pentru progresul căreia a luptat toată viața.

Pe neașteptate, marele nostru prieten a fost afectat de o boală cumplită cu care s-a luptat aproape 5 ani și pe care a înfruntat-o cu multă demnitate.

Pe 7 septembrie am sosit la Belgrad ca „visiting professor” al Universității pentru o conferință. I-am rugat pe organizatori să îl invite și pe Profesorul Krivokapic, pe care mi-ar făcut mare plăcere să îl revăd. S-a scuzat că nu poate veni din cauza stării de sănătate.

A doua zi (8 septembrie) l-am menționat de mai multe ori în cursul conferinței, subliniind ideile științifice care ne-au unit de-a lungul timpului.

În ziua următoare, pe 9 septembrie am aflat că Zoran a părăsit această lume! A lăsat în urmă imense regrete, dar și o viață exemplară, dăruită chirurgiei de înaltă clasă.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Prof. Dr. Irinel Popescu