Pe 28-29 Oct 2016 am avut placerea de a participa la cursul numit „Pancreatic Cancer: Where are we now? Where are we going?” desfasurat la UMF Iuliu Hatieganu – Cluj Napoca sub egida EFISDS. Un subiect mare care a atras nume mari din sfera chirurgiei pancreatice europene: Prof. J. Izbicki – seful catedrei de chirurgie generala, viscerala si toracica  a Univ. Hamburg si Presedintele EFISDS, Prof. M. Adam – Lyon, Prof. R. Salvia – University of Verona, Seful executiv al Institutului de Pancreas din Verona, Prof. Y Vashist – Aarau, Prof. I. Popescu, Seful Clinicii de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic „Dan Setlacec” IC Fundeni, Prof. Sorin Barbu – Cluj si multi altii.
 
Un statement al organizatorilo – EFISDS ( Federatia Europeana – Societatea Internationala de Chirurgie Digestiva)  :„Mai degrabă decât abordarea pur chirurgicală a problemei, EFISDS preferă să se concentreze mai mult asupra bolii în ansamblu, luând în considerare toate seturile de competențe necesare pentru a furniza rezultatul optim. Acest lucru include, de asemenea, abilități non-tehnice, cum ar fi relațiile publice, înțelegerea tehnologiilor și dezvoltarea abilităților și a tehnologiilor educaționale. EFISDS promoveaza educația și formarea, sprijinirea și angajarea în discuții și colaborarea pe platforme on-line, transmisii web chirurgicale live si streaming video. Scopul este de a consolida dialogul dintre grupurile tinta și să stimuleze formarea și educarea prin furnizarea de calitate pe linia de mentorat.”
In aceeasi directie a fost organizat si cursul, cu speakeri invitati din toate specialitatile medicale tangente la patologia neoplazica a pancreasului: chirurgie generala, oncologie, gastroenterologie, genetica, recuperare.
Ziua de 28 oct a inceput cu prezentarile Prof-lui Barbu: „Burden of pancreatic cancer: Why it is so hard to treat?” cu actualitati in tratamentul cancerului de pancreas si „Pancreatic Cancer Europe (PCE): European multi-stakeholder platform on pancreatic cancer”. Dr. Nuria Malats din Madrit a prezentat un update din genomica si proteomica cancerului de pancreas si contributia acestora la un diagnostic mai precis si precoce la bolii, grupurile de risc din populatia generala si creionarea unui ghid de preventie si detectie precoce in populatia generala, subiect abordar in aceeasi sesiune si de Dr. S. Pereira, gastroenterolog din Londra, laudat, dupa cum vom vedea, in sesiunea urmatoare de Prof. Izbicki pentru presiunile facute de acesta asupra chirurgilor englezi in a stabili un consens asupra indicatiilor operatorii in cancerul de pancreas, acestea fiind mai mult „defensive” in momentul de fata.
img_0163
 
Dr. M. Tantau din Cluj a vorbit in prezentarea „Role of Endoscopy in pancreatic cancer management ” despre rolul endoscopiei, abordand ecografia endoscopica si ERCP-ul cat si indicatiile acestora, concluzia ferma fiind de a nu stenta endoscopic obstructia de cai biliare decat in prezenta colangitei, a pruritului intens, a unei posibile amanari a interventiei sau atunci cand chimioradioterapia adjuvanta este considerata, urmata de  „EUS in diagnosing pancreatic cancer” prezentata de Dr. Andrada Seiceanu care a inclus in discutii si ecografia endoscopica cu aspirare pe ac fin, subiect transat la final de Prof. Izbicki cu remarca „we’ve baned the EUS-FNA in our clinic, due to it s low sensibility in pancreatic cancer”, explicand ca ei considera EUS-FNA un test care nu dicteaza conduita terapeutica: aceasta ajuta doar atunci cand este pozitiva – diagnostic de tumora maligna la un bolnav cu imagistica de tumora, dar este inutil atunci cand rezultatul este negativ, intrucat nu exclude boala, si atunci esti nevoi sa operezi un bolnav cu imagistica suspecta dar cu un diagnostic negativ, act ce poate naste nelamuriri medicolegale. In aceeasi sesiune Dr. Alina Munteanu, medic oncolog din Cluj-Napoca a prezentat rezultatele radioterapiei neoadjuvante pentru cancerul de pancreas avansat local, extinzand discutiile pana la beneficiile si indicatiile Folfirinoxului.
img_0156img_0170img_0194
A urmat prezentarea Prof. M. Bockhorn din Hamburg : „Synchronous resections of oligometastatic pancreatic cancer” , o lucrare cum mai multe intrebari decat raspunsuri cum a sustinut insusi autorul. Cand sa rezeci o metastaza  hepatica intr-un cancer de pancreas, cine ar putea beneficia de pe urma acesteia, ce numar de metastaze poate fi rezeat, si daca datele din literatura, si acelea sumare, nu sunt influentate de natura tumorii si biologia acestia, inca necunoscute pe deplin.
 
img_0210img_0205 img_0206 img_0204
 
Prezentarea  ” Pancreatoduodenectomy with venous resection for pancreatic cancer” prezentata de Prof. Irinel Popescu poate fi gasita integral in linkul de mai jos.




 
img_0226img_0221img_0223
 
Una dintre cele mai interesante prezentari i-a apartinut Prof-lui Izbicki, „Borderline resectable pancreatic ductal adenocarcinoma” filmarea careia o puteti viziona mai jos.


 
Ziua ce a urmat a debutat cu lucrarea ” Neoadjuvant chemotherapy for locally advanced & for resectable pancreatic cancer. Surgeon’s opinion” urmate de lucrarile ” The IPMN studies: when to resect & when to observe?” S. Pereira (London)  , „PanINs in chronic pancreatitis – to resect or not to resect?” S. Barbu (Cluj) si „Familial pancreatic cancer” Esther Molina-Montes, Nuria Malats (Madrid).
 
A urmat sesiunea dedicata chirurgiei de pancreas. S-au discutat diferentele, beneficiile si dificultatile celor doua tipuri de anastomoze pancreatice: cu stomacul sau cu jejunul. Dupa prezentarea video a celor doua tipuri de anastomoze, Prof. Barbu a tras concluzii intelepte in lucrarea sa: „Burden of anastomotic leak after pancreatic resections”, sustinand pe un ton glumet ca „cea mai buna anstomoza e aceea pe care o faci mai bine”.
img_0291img_0286
 
Lucrarea Postpancreatectomy hemorrhage – classification, prevention and management  a fost prezentata de Dr. Surlin.
 
img_0297
 
Dupa un scurt Lunch Break au urmat prezentarile video, cel mai mare interes prezentandu-le lucrarile ” Laparoscopic left pancreatectomy” de M. Adham (Lyon) si „Robotic pancreato-duodenectomy” de I. Popescu (Bucharest) – prezentare ce o puteti urmari in video de mai jos.

 
„Laparoscopy in pancreatic cancer surgery – is it the future?”, lucrare prezentata de Prof. I. Popescu ( video mai jos)  spre finalul zilei de sesiuni a reprezentat un larg review al chirurgiei pancreatice miniminvazive, cu multe argumente pro-laparoscopie dar si cu indicatii precise pentru abordurile deschis / laparoscopic. Concluzia finala a fost aceea ca lipsa studiilor randomizate in aceasta speta ne impiedica, inca, sa tragem concluzii definitive in favoarea unuia din tipurile de abord, decizia ramanand la mana chirurgului operator si depinzand de experienta laparoscopica a acestuia cat si de selectarea cazului.


 
Finalul cursului a fost marcat de prezentarea Prof. M. Adham, „ERAS in pancreatic surgery: practical advices & outcome after implementation” = Enhanced Recovery after Pancreaticoduodenectomy, o prezentare care ar trebui vazuta de orice chirurg din sfera chirurgiei pancreatice, lucrare in care Prof Adham darama dogmele trecutului si prezinta date relevante legate de ingrijirea si urmarirea postoperatorie a bolnavilor duodenopancreatectomizati. Video intreg mai jos.
 


In incheiere Prof. Barbu a rugat participantii sa-si exprimele visele legate de tratamentul cancerului de pancreas pe care acestia si le doresc implinite in urmatorii 5 ani, acestea fiind notate, urmand sa fie rediscutate la urmatoarea intalnire EFISDS: Pancreatic cancer.
 
In concluzie, cursul organizat de EFISDS a fost un refresh in ceea ce priveste cancerul de pancreas ca si diagnostic, management chirurgical, management postoperator si imaginea generala a bolii.
 
Link catre workshopul hands-on: Laparoscopic Pancreatectomy organizat cu o zi inainte de curs de catre LSS: chirurgiehbp.ro/workshop
 
Autor: Dr. Mihail Pautov